Menu

Kompletný sprievodca: Grily, rošty, uhlie a všetko, čo potrebujete vedieť

Pridal Pridané 30.8.2024 08:29:52

Grilovanie je nielen spôsob prípravy jedla, ale aj zážitok, ktorý spája ľudí. Či už ste začiatočník alebo skúsený grilmajster, tento článok vám poskytne komplexný návod na to, ako dosiahnuť dokonalé grilované špeciality. Od výberu správneho grilu až po techniky grilovania rôznych druhov potravín, nájdete tu všetky potrebné informácie.

Detail grilu s horúcim uhlím a roštom, na ktorom sa pripravujú šťavnaté steaky počas letného grilovania.

Aký typ grilu je najlepší?

Výber grilu závisí od vašich preferencií, rozpočtu a priestoru. Každý typ grilu má svoje výhody a nevýhody:

  • Plynový gril: Rýchle rozpálenie, ľahká regulácia teploty, čistý a bezdymový proces grilovania. Vhodný pre tých, ktorí chcú rýchle výsledky.

  • Elektrický gril: Bezpečný, ľahko sa čistí, vhodný pre balkóny a menšie priestory. Obmedzený výkon v porovnaní s inými typmi grilov.

  • Gril na drevené uhlie: Autentická chuť grilovaného jedla, možnosť experimentovať s rôznymi druhmi dreva. Vyžaduje viac času na prípravu a môže byť náročnejší na údržbu.

 

Výhody a nevýhody grilovania na drevenom uhlí

Výhody:

  • Chuť: Drevené uhlie dodáva jedlu jedinečnú, dymovú chuť.

  • Tradícia: Grilovanie na drevenom uhlí je tradičný spôsob prípravy jedla.

  • Variabilita: Možnosť experimentovať s rôznymi druhmi dreva a vytvárať rôzne chuťové profily.

 

Nevýhody:

  • Čas: Rozpálenie grilu trvá dlhšie ako pri plynovom grile.

  • Údržba: Vyžaduje častejšie čistenie.

  • Dym: Môže spôsobiť nepríjemnosti susedom.

 

Ako správne zapáliť a udržiavať oheň na grile na drevené uhlie

  • Podpaľovač: Použite kvalitný podpaľovač alebo špeciálne kocky na rozkurovanie.

  • Rozmiestnenie uhlia: Uhlie rozmiestnite rovnomerne po dne grilu.

  • Regulácia prívodu vzduchu: Pomocou ventilačných otvorov regulujte prívod vzduchu a tým aj intenzitu horenia.

 

Výber správneho roštu

  • Liatinový rošt: Dobrá retencia tepla, odolný, ale ťažký a môže hrdzavieť.

  • Nerezový rošt: Ľahký, odolný voči korózii, ľahko sa čistí.

  • Chrómovaný rošt: Cenovo dostupný, ale menej odolný ako liatinový alebo nerezový.

 

Čistenie a údržba grilu

  • Po každom grilovaní: Odstráňte zvyšky jedla a popol, očistite rošt.

  • Pravidelné čistenie: Raz za čas gril dôkladne vyčistite špeciálnymi čistiacimi prostriedkami.

 

Koľko uhlia je potrebné?

Množstvo uhlia závisí od veľkosti grilu, druhu jedla a požadovanej teploty.

 

Ako dosiahnuť dokonalé grilovanie

  • Predhriatie: Gril predhriate na správnu teplotu.

  • Teplota: Rôzne druhy potravín vyžadujú rôzne teploty.

  • Otáčanie: Pravidelne otáčajte grilované jedlo.

  • Odpočinok: Po ugrilovaní nechajte mäso chvíľu odpočinúť.

 

Kontrola teploty

  • Teplomer: Použite teplomer na meranie teploty grilu a vnútornej teploty mäsa.

  • Pozorovanie uhlia: Farba a žiarivosť uhlia vám napovedia o teplote.

 

Najlepšie druhy dreveného uhlia

  • Bukové uhlie: Univerzálne použitie.

  • Brezové uhlie: Jemná, ovocná aróma.

  • Ovocné drevo: Pre sladké a ovocné chute.

 

Môžem použiť drevo?

Áno, ale iba tvrdé drevo bez kôry a živice. Najlepšie sú ovocné drevá, dub, buk.

 

Uskladnenie grilu cez zimu

  • Čistenie: Dôkladne vyčistite gril a rošt.

  • Ochrana: Zakryte gril ochranným obalom.

  • Skladovanie: Skladujte na suchom mieste.

 

Techniky grilovania

  • Priame grilovanie: Potraviny sú umiestnené priamo nad žeravým uhlím.

  • Nepriame grilovanie: Potraviny sú umiestnené ďalej od žeravého uhlia, vhodné pre väčšie kusy mäsa.

  • Grilovanie na špízach: Ideálne pre zeleninu, mäso a ovocie.

 

Čo robiť pri prílišnom dyme alebo plameni?

  • Znížte prívod vzduchu.

  • Odstráňte prebytočný tuk.

  • Použite menej uhlia.

 

Marinovanie mäsa

  • Čas: 30 minút až niekoľko hodín.

  • Zloženie marinády: Olej, bylinky, korenie. kečup, horčica ...

 

Nevyhnutné príslušenstvo na grilovanie

  • Kliešte: Na manipuláciu s jedlom.

  • Teplomer: Na meranie teploty.

  • Štetce: Na potrenie marinádou.

  • Obracačka: Na otáčanie jedla.

 

Životnosť grilu

Životnosť grilu závisí od kvality materiálu, frekvencii používania a údržbe.

 

Zabránenie prilepeniu jedla

  • Predhriatie roštu.

  • Olejovanie roštu.

  • Použitie grilovacích tácok.

Grilovanie je umenie, ktoré sa dá zdokonaliť praxou. Tento článok vám poskytol základné informácie, ktoré vám pomôžu pripraviť dokonalé grilované jedlá. Experimentujte s rôznymi príchuťami, technikami a užívajte si čas strávený s priateľmi a rodinou pri grile.

Potrebujete pomôcť s objednávkou?

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Objednať