Menu

Zdravotné výhody tekvice

Tekvica je výživná a nízkokalorická zelenina, bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty. Podporuje zdravie srdca, očí, imunitného systému a trávenia. Tekvica je všestranná v kuchyni a môže sa konzumovať pečená, varená, ako súčasť polievok, kaší alebo ako základ pre dezerty.

Výživové hodnoty tekvice

  • Vitamín A: Tekvica je bohatá na beta-karotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A a podporuje zdravý zrak.
  • Vitamín C: Obsahuje vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a podporuje zdravie pokožky.
  • Antioxidanty: Tekvica obsahuje luteín a zeaxantín, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
  • Vláknina: Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávenie a pomáha udržiavať pocit sýtosti.

 

Zdravotné benefity pravidelnej konzumácie tekvice

Pravidelná konzumácia tekvice môže priniesť viacero zdravotných výhod, vrátane:

  • Podpora zdravia očí: Vitamín A a antioxidanty v tekvici podporujú zdravý zrak a pomáhajú chrániť oči pred degeneratívnymi ochoreniami.
  • Podpora imunitného systému: Vysoký obsah vitamínu C posilňuje imunitný systém a chráni telo pred infekciami.
  • Podpora zdravia srdca: Antioxidanty a vláknina pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a podporujú zdravé srdce.
  • Podpora trávenia: Vláknina v tekvici podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť predchádzať zápche.

Konzumácia tekvice môže byť prospešná pre zdravie očí, imunitného systému, srdca a trávenia. Tekvica je univerzálnou surovinou, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov a je vhodná pre rôzne jedlá a chute.

 

Časté otázky o zdravotných výhodách tekvice

1. Koľko tekvice by som mal/a denne zjesť pre maximálne zdravotné výhody?

Odporúča sa konzumovať približne jednu šálku nakrájanej tekvice denne (okolo 150 gramov). Táto dávka poskytuje dostatok vitamínov, antioxidantov a vlákniny pre podporu zdravia očí a imunitného systému.

2. Je tekvica vhodná pre ľudí s citlivým trávením?

Tekvica je ľahko stráviteľná a má vysoký obsah vlákniny, čo podporuje zdravé trávenie. Je jemná na žalúdok a vhodná pre ľudí s citlivým trávením.

3. Pomáha tekvica pri chudnutí?

Áno, tekvica je nízkokalorická a obsahuje veľa vlákniny, ktorá podporuje pocit sýtosti. Je vhodná pre tých, ktorí sa snažia regulovať svoju hmotnosť.

4. Ako tekvica prispieva k zdraviu očí?

Beta-karotén v tekvici sa premieňa na vitamín A, ktorý podporuje zdravý zrak a pomáha chrániť oči pred vekom podmienenými ochoreniami.

5. Môžem tekvicu konzumovať aj v surovej forme?

Áno, tekvicu je možné konzumovať aj v surovej forme, napríklad nastrúhanú do šalátov. Avšak varenie alebo pečenie môže zlepšiť jej chuť a stráviteľnosť.

Tieto odpovede vám môžu pomôcť lepšie pochopiť, ako zaradiť tekvicu do vášho jedálnička a získať z nej maximálne zdravotné benefity.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Objednať